Ponte Pizza

Gondolatok a pizzáról ...

A pizzáról mindenki azt gondolja, hogy Olaszországból indult hódító világkörüli útjára. Aki eddig kételkedett volna ebben, annak üzenjük, rosszul tette. A pizza tényleg olasz eredetű. Kelt tészta, paradicsom vagy tejföl alapú és erre kerülnek a különféle feltétek. De tényleg ennyire egyszerű lenne? A tésztát reszelt sajttal szórják meg a végén és irány a kemence. Mivel olaszországból származik, jellegzetes délvidéki fűszerekkel borítják be. Az oregánó és bazsalikom sosem hiányozhat róla. Az eredeti pizzára mozzarellát vágnak és olíva olajat öntenek, aztán felpakolják a feltéteket.

A pizza neve talán a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik, De nem csak a korong alakú ételt hívták így, minden kelt tészta alapú étel gyűjtőneve is ez volt.

Minden országnak megvan a saját pizzája. Az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza. A csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített pizzát pizza margheritának nevezik. A félbehajtott (töltött) pizza neve calzone.

Időszámításunk előtt a 3. században egy, a Róma történetéről írt munkában említenek egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompejben megtalálták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek. Hérodotosz szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.

Az ókori római pizzák nagyon különböztek a maiaktól. A 19. századig csak fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, innen kapták nevüket.

A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték. És még a mozarellát sem. Nehezen alakult ki a ami pizza ízvilága. Aztán Nápoly környékén a 18-ik században valami elkezdődött. Ez az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizzát nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából egy különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és a királynéról nevezte el. Ez lett a mai pizza igazi alapja.

Amerikába az 50-es években került, ahonnan már nem volt megállás. A pizza elindult világhódító útjára.

Szeretettel várunk!
nyitva:
H-SZ: 11:00 – 22:00 óráig
CS-SZ: 11:00 - 02:00 óráig
V: 12:00 - 00:00 óráig
Szeletbár
1076 Budapest, Garay utca 24.
rendelj pizzát!
 Házhozszállítás 
Az V. VI. VII. VIII. XIII.(részei) kerületekbe
06 70 670 4666

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?